McDonald's eliminuje konserwanty ze swoich burgerów
Sieć restauracji McDonald's usuwa z burgerów w Stanach Zjednoczonych konserwanty takie jak propionian wapnia i benzoesan sodu. W ten sposób chce budować wizerunek sieci dbającej o zdrowie klientów.
Propionian wapnia i benzoesan sodu dotychczas obecne były m.in. w bułkach, sosach i serze. Mają zostać wycofane z siedmiu rodzajów burgerów, m.in. z Big Maca, zestawów Happy Meal oraz z burgerów Quarter Punder. Poprzez takie działania McDonald's chce budować wizerunek „zdrowej sieci” fast food.
Jak podaje CNN, już dwa lata temu firma wyeliminowała z kurczaków McNuggets sztuczne konserwanty oraz wysoko fruktozowy syrop kukurydziany, który obecny był w bułce. Syrop ten zastąpiono zdrowszym odpowiednikiem. W Egg McMuffins płynną margarynę zastąpiono masłem, usunięto też sztuczne konserwanty z McNuggets. Wiosną tego roku w ofercie McDonald's wprowadzono burgery Quarter Pounder, które przygotowywane są ze świeżej, a nie z mrożonej wołowiny.
McDonald's planuje do 2025 roku wprowadzić we wszystkich restauracjach recykling, zapowiada również całkowite przejście na opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu.
Dołącz do dyskusji: McDonald's eliminuje konserwanty ze swoich burgerów