Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-07-10

A A A POLEĆ DRUKUJ

Zawartość polskiego chmielu w polskim piwie

150x110

Browar Amber przyprawia piwo chmielem od polskich plantatorów. I choć wydaje się to całkiem naturalne, w rzeczywistości to jeden z nielicznych przykładów na naszym rynku.

W polskim piwie wyłącznie polski chmiel? Być może w przyszłości. Na razie większość browarów robi zakupy chmielu za naszą zachodnią granicą. Chmiel importujemy przede wszystkim z Niemiec, ale również z Chin. Powody?  Cena oraz długoletnie kontrakty z dostawcami.

W latach 90. I na początku XXI w. Polska była samowystarczalna w produkcji chmielu i zabezpieczała potrzeby browarów. Polscy plantatorzy nie mieli problemów ze zbytem.

Konflikt między producentami piwa, a przetwórcami i plantatorami chmielu zaczął się w 2007 roku. Po kryzysie w 2006 roku polscy dostawcy nie wywiązali się ze swoich zobowiązań. „Byliśmy zmuszeni do tego, aby zacząć kontraktować chmiel u dostawców w innych państwach” – poinformował Grzegorz Adamski ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego. Wówczas, jak informują producenci piwa - znaleźli tańszych dostawców za granicą. Rolnicy konsekwencje ponoszą do dziś.

„Sytuacja w chmielarstwie z roku na rok chyli się ku upadkowi i to bardzo radykalnie” – powiedział Prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu Jan Madej podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która odbyła się 24 maja tego roku. Jako przyczyny wymienił: po pierwsze ceny na poziomie niższym od kosztów produkcji, po drugie - brak możliwości zbytu.

W celu zwiększenia wykorzystania chmielu w produkcji krajowej odbyło się wiele spotkań z przedstawicielami browarów zlokalizowanych w Polsce. W ich wyniku branża ta deklaruje zmianę polityki zakupowej w następnych latach, jednak obecnie Plantatorzy muszą się uzbroić w cierpliwość, aby dobiegły końca wieloletnie kontrakty międzynarodowe, jakie podpisały browary. „Wykorzystywanie polskiego chmielu do produkcji piwa w Polsce będzie sukcesywnie zwiększane do  75 proc. w roku 2013 oraz w kolejnych latach do 90 proc. całkowitego zapotrzebowania na chmiel branży piwowarskiej” – informuje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie.

Czy to wpłynie na podwyżki cen piwa? „Chmiel jest przyprawą, nie ma dużego wpływu na cenę piwa” – uspokajają przedstawiciele Browaru Amber . „Warto ratować polskich chmielarzy, ponieważ ten surowiec jest doskonałej jakości” – dodają.

Produkcją chmielu zajmują się wielopokoleniowe gospodarstwa, z historią i tradycją. Takiej wiedzy i takiego doświadczenia nie zdobywa się z dnia na dzień. Dlatego Browar Amber robi zakupy u polskich producentów. To nie tylko sentyment. To również miejsca pracy i źródło dochodu dla wielu polskich przedsiębiorstw. Polska jest czwartym producentem chmielu i jest potentatem w Unii Europejskiej. Jednak dalsza likwidacja plantacji może grozić bezpowrotną utratą produkcji tego surowca w naszym kraju.

Być może dobrym rozwiązaniem dla polskich rolników byłaby uprawia chmielu metodami ekologicznymi. Byłoby to wyjście naprzeciw mniejszym browarom, gdzie technologia produkcji piwa jest inna.

 

 

 

 

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS