Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-05-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Kwasy omega-3 – ich właściwości i znaczenie dla zdrowia

150x110
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a w szczególności układu krążenia, mózgu i wzroku. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich samodzielnie, powinnyśmy dostarczać je w diecie. Dlaczego są takie niezbędne i gdzie ich szukać?

Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na nastrój. Pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wspomaga też rozwój i funkcjonowanie mózgu, utrzymuje wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Lekarze podkreślają też bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie cholesterolu.

- W profilaktyce chorób układu krążenia rola kwasów omega 3 jest niepodważalna, co zostało wielokrotnie dowiedzione. Uważa się, iż ich korzystne właściwości wynikają z kilku różnych mechanizmów. Są to: działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i antyarytmiczne – wyjaśnia Agnieszka Jarosz, dr n. Med. i lekarz chorób wewnętrznych. - Bardzo istotnym działaniem kwasów omega-3 jest również ich bezpośredni wpływ na metabolizm lipidów (cholesterolu, trójglicerydów), a zwłaszcza triglicerydów poprzez hamowanie syntezy lipoprotein o niskiej gęstości LDL czyli tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie – dodaje dr. Agnieszka Jarosz.

Pojawia się też coraz więcej danych, świadczących o roli kwasów tłuszczowych omega-3 w ochronie przed wystąpieniem chorób układu krążenia na tle miażdżycy oraz o ich działaniu przeciwzapalnym. Wzrasta też zainteresowanie znaczeniem kwasów omega-3 w szeregu innych aspektów zdrowotnych: zapobieganiu chorobie Alzhaimera, cukrzycy i niektórych chorób nowotworowych.

Źródła kwasów omega-3 w żywności
Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, halibut czy śledź oraz owoce morza, z których szczególnie polecany jest kryl, mały skorupiak przypominający krewetkę. Olej z kryla antarktycznego charakteryzuje się bardzo dużą zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe naszego organizmu i całkowicie rozpuszczają się w wodzie.

- Oznacza to, że kwasy omega-3 zawarte w oleju z kryla są lekkostrawne i dużo łatwiej wchłaniane przez organizm niż te występujące w oleju z ryb, gdzie mają postać trójglicerydów, a co za tym idzie – wymagają przetworzenia przez organizm i ponownego odzyskania dla potrzeb komórek – tłumaczy Andrzej Markowski, ekspert firmy MBM Sp. z o. o., przedstawiciel producenta suplementu diety O-Krill 3.

Ponadto olej z kryla antarktycznego jest bogaty w astaksantynę - najsilniejszy antyutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu). Warto podkreślić, że ta „królowa karetonoidów” jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza od witaminy E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten!

Kwasy omega 3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają ryb regularnie lub jedzą ich za mało, czyli rzadziej niż raz w tygodniu.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS