Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-06-20

A A A POLEĆ DRUKUJ

Dolnośląskie może być dumne ze swoich dietetyków

150x110

Prężnie rozwijające się zagraniczne firmy, znakomite warunki naturalne i bardzo dobre uczelnie to tylko niektóre z zalet województwa dolnośląskiego. Teraz do tych atutów mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą dołączyć także wysoki poziom kształcenia w dziedzinie dietetyki. Świadczą o tym między innymi wyniki zorganizowanego przez firmę Nestlé Polska S.A. projektu dla młodych żywieniowców, w którym studenci z województwa dolnośląskiego wykazali się najwyższym w skali kraju poziomem wiedzy i umiejętności.

Wrocław to trzeci co do wielkości w Polsce ośrodek naukowo – akademicki, który przyciąga do siebie młodych ludzi z innych regionów kraju[1]. Wśród uczelni wyższych działających w województwie dolnośląskim, przyszłych żywieniowców kształci Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich oraz Uniwersytet Przyrodniczy, który z liczbą 12 000 studentów[2], jest jedną z największych tego typu placówek w Polsce.

O wysokim poziomie kształcenia dietetyków w tym regionie przekonała się firma Nestlé Polska S.A., organizując ogólnopolski projekt dietetyczny, skierowany do studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka. Zadaniem uczestników konkursu było obserwowanie za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci – Natalii Honoraty Witalnej – a następnie stworzenie dla niej odpowiedniego planu żywieniowego.

Pisząc zalecenia dietetyczne dolnośląscy żywieniowcy, których zgłoszenia stanowiły 21% wszystkich nadesłanych prac, wykazali się najwyższym poziomem wiedzy na tle ogólnopolskim. Uczestnicy konkursu z Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich zdobyli najwyższą średnią punktową (61,7 punktów na 100 możliwych), osiągając tym samym najlepszy wynik w kraju. Mimo że najwięcej zgłoszeń nadesłali studenci SGGW w Warszawie, zdobywając tym samym największą łączną liczbę punktów i wygrywając grant naukowy, to przyszli dietetycy z Dolnego Śląska swoimi pracami udowodnili wyższy poziom merytoryczny. Dla porównania studenci SGGW za swoje prace konkursowe otrzymali średnio 49,3 punktów.

Cieszy mnie tak wysoki poziom kształcenia żywieniowców na Dolnym Śląsku” – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w firmie Nestlé Polska S.A., członek jury konkursowego i dodaje:Najwięcej prac napłynęło do nas z uczelni w województwie mazowieckim, dlatego bardzo miłym zaskoczeniem było dla mnie to, że to właśnie wrocławscy studenci osiągnęli najlepsze wyniki – szczególnie, że poziom całego konkursu był bardzo wysoki” – dodaje.

Wśród 10 laureatów, którzy wykazali się najwyższym poziomem spostrzegawczości, kreatywności i merytoryczności w pracy nad planem żywieniowym dla Natalii, znalazły się aż 3 studentki z Wrocławia. Są to Anna Fejlowicz i Ewa Tomczyk z Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich oraz Marta Leszczyńska z Uniwersytetu Przyrodniczego, które zajęły ex aequo trzecie miejsce i wywalczyły uczestnictwo w V konferencji naukowej Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego w Rogowie pod opieką Starszego Specjalisty ds. Żywienia Nestlé wraz z przedstawieniem tam autorskiej prezentacji oraz w szkoleniu z autoprezentacji, które przeprowadzi agencja PR Eskadra PUBLICA.

O tym, że zapotrzebowanie na absolwentów kierunków dietetycznych będzie rosło świadczą m.in. badania Instytutu Żywności i Żywienia. Wynika z nich, że ponad 60% mężczyzn i 50% kobiet w Polsce cierpi na otyłość lub nadwagę. Dodatkowo tylko co trzecie dziecko i co dziesiąty dorosły uprawiają sport.[3] Dolnośląskie uczelnie, kształcąc najwyższej klasy specjalistów ds. żywienia, wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rynku, przyszłych dietetyków i Polaków, którzy coraz częściej zgłaszają się do żywieniowców w trosce o swoje zdrowie i kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych.

Projekt Nestlé został zrealizowany w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. W ramach inicjatywy na 10 polskich uczelniach odbyły się także prelekcje ze specjalistami ds. żywienia z Nestlé Polska S.A. Podczas żywieniowego roadshow dyskutowano o stanie odżywiania Polaków oraz rosnącym znaczeniu zawodu dietetyka w Polsce i na świecie.

Szczegółowe informacje na temat projektu i strategii firmy dostępne są na www.nestle.pl oraz facebook.com/NestlePolskaNHW.



[1] http://www.paiz.gov.pl/regiony/wojewodztwa/dolnoslaskie

[2] http://www.up.wroc.pl/uczelnia/200/uczelnia_w_liczbach.html

[3] Badanie Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS