Burger King wprowadza wegańskie nuggetsy
Burger King wprowadził do oferty w Wielkiej Brytanii wegańskie nuggetsy. Firma chce wykorzystać trend rosnącej sprzedaży żywności roślinnej.
Burger King wprowadził w ostatnich dniach do menu w restauracjach w Wielkiej Brytanii. Chce w ten sposób wykorzystać rosnący popyt na żywność pochodzenia roślinnego.
Firma postawiła sobie za cel, aby do 2030 roku 50 proc. jej menu stanowiły produkty bezmięsne, co według Burger Kinga pomoże również zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych o 41 proc.
Wprowadzone właśnie nuggetsy, zrobione z białek sojowych i roślinnych, certyfikowane przez Vegan Society, dołączyły do menu Burger King's Vegan Royale.
Dwa lata temu Burger King wypuścił swojego pierwszego roślinnego burgera, Rebel Whopper, ale później okazało się, że nie nadaje się dla wegan, ponieważ był przyrządzany na tym samym grillu co mięso.
Dyrektor naczelny Burger Kinga w Wielkiej Brytanii, Alasdair Murdoch, opisał wprowadzenie na rynek wegańskich nuggetsów jako „znaczący kamień milowy” dla Burger Kinga i „ważny kolejny krok” w osiągnięciu tzw. "celu bezmięsnego".
Według Vegan Society w 2019 roku w Wielkiej Brytanii było około 600 000 wegan, czterokrotnie więcej niż w 2014 roku.
We wrześniu ubiegłego roku, rywal Burger King, McDonald's, wprowadził w Wielkiej Brytanii swojego wegańskiego burgera McPlant, dołączając do jego „przypadkowo wegańskich” Veggie Dippers wśród opcji bezmięsnych.
KFC ma również na stałe przywrócić wegańskiego burgera, którego wypróbował w zeszłym roku, i ogłosił, że od przyszłego tygodnia doda bezmięsnego kurczaka Beyond Meat do menu w całych Stanach Zjednoczonych w ograniczonym nakładzie.
Dołącz do dyskusji: Burger King wprowadza wegańskie nuggetsy