napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-27 07:59:32 - Arek
Zauważyłem od paru tygodni taki problem.
Otóż pewnie sporo ludzi pod prysznicem czy w wannie zauważa, że ich dłonie
marszczą się pod wpływem wody. I nie jest to nic dziwnego, ot, taka
reakcja.
Jednak od paru tygodni zauważyłem, że ma ona u mnie o wiele mocniejszy
efekt - to nie jest już tylko zwykłe pomarszczenie, ale skóra jakby
dodatkowo puchła, rece wyglądają na opuchnięte, mocno pomarszczone, bywa że
schodzi naskórek - całość dotyczy tylko wewnętrznej części dłoni)
Robiłem ostatnio badania krwi, nie wyszło w nich nic szczególnego. Lekko
zaniżona jest glokuza (muszę powtórzyć je bo nie wiem czy to efekt tego, że
ostatnio było wiecej alkoholu i wypłukał on cukier z organizmu, czy to coś
poważniejszego), natomiast nie widzę żadnych innych niekorzystnych wyników.
Myślałem, że to może wina jakichś zmian w ilości chloru w wodzie, ale
sytuacja powtórzyła się w kilku różnych lokalizacjach.
Z czego może wynikać taka reakcja rąk? Czy to potrzeba skontaktowania się z
dermatologiem, czy też wynik może innych rzeczy o których jeszcze nie wiem,
a organizm tak reaguje?
Z góry dziękuję za sugestie, wiem, że problem nietypowy i wydać się może
banalny, ale nawet teraz, 30 minut po prysnzicu patrzę na swoje ręce,
jeszcze nie doszły do siebie, skóra na nich jest sucha.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za Wasze uwagi.
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-27 13:01:03 - kju
Użytkownik Arek napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:j5roo7$fg$1@mx1.internetia.pl...
.... <- (same bzdury)
>Pozdrawiam i będę wdzięczny za Wasze uwagi.
Uwagi. A znaj chamskie serce i masz dwie. Uwagi.
--
podpis
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 12:42:48 - sWAR4
cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
Wypłukiwać , to może kawa - potas.
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 13:41:13 - Ikselka
> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
Po alkoholu SPADA poziom cukru.
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 17:18:04 - Aicha
>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>
> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
Ale alkohol nie WYPŁUKUJE cukru z organizmu :)
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 22:11:21 - Ikselka
> W dniu 2011-09-29 13:41, Ikselka pisze:
>
>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>
>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
>
> Ale alkohol nie WYPŁUKUJE cukru z organizmu :)
Ale po alkoholu poziom cukru spada :-)
PS. Długo jeszcze?
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-01 19:30:21 - sWAR4
> Dnia Thu, 29 Sep 2011 12:42:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>
>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>
> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
Powiedz to cukrzykowi :)
I podaj przykłady na sobie :)
Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru i z doświadczenia ci to pisze.
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-01 20:20:29 - Ikselka
> W dniu 2011-09-29 13:41, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 29 Sep 2011 12:42:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>
>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>
>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
> Powiedz to cukrzykowi :)
> I podaj przykłady na sobie :)
> Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru
Ty tu jakieś czary odprawiasz - niby skad cukrzykowi lub komukolwiek innemu
miałby się wziąć dodatkowy cukier we krwi z/po alkoholu? No chyba że się
likieru albo piwa czy wina lub słodkiej wódki napijesz, ale to wtedy cukier
bierze Ci się nie z alkoholu, ale z... cukru! Bo to słodkie napoje.
www.pompiarze.pl/cukrzyca/co-z-tym-alkoholem-w-cukrzycy/
Jeżeli masz cukrzycę i bierzesz insulinę albo tabletki, ryzykujesz niskim
poziomem cukru we krwi kiedy pijesz alkohol. Aby się zabezpieczyć, nigdy
nie pij na pusty żołądek. Zaplanuj sobie drinka w czasie posiłku albo po
przekąsce.
W jaki sposób alkohol przyczynia się do prawdopodobieństwa niedocukrzenia?
To ma wiele wspólnego z Twoją wątrobą.
Zazwyczaj kiedy poziom cukru zaczyna spadać, wątroba wkracza do akcji, tzn.
zamienia zapasy węglowodanów na glukozę. Następnie przekazuje glukozę do
krwi, co pomaga uniknąć lub spowalnia reakcję hipoglikemiczną.
Jednak to ulega zmianie w momencie, gdy alkohol znajdzie się w organizmie.
Alkohol to toksyna. Ciało reaguje na alkohol jak na truciznę. Wątroba chce
się go szybko pozbyć z krwi. W rzeczywistości wątroba nie jest w stanie
uwolnić glukozy dopóki nie zajmie się alkoholem. Jeśli cukier we krwi
spada, bardzo szybko może dojść do głębokiego niedocukrzenia.
I to dlatego wypicie zaledwie dwóch drinków (około 60 ml) na pusty żołądek
może doprowadzić do bardzo niskiego poziomu cukru we krwi.
> i z doświadczenia ci to pisze.
Coś to Twoje doświadczenie zakrawa mi na piwne :->
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 17:07:58 - sWAR4
> Dnia Sat, 01 Oct 2011 19:30:21 +0200, sWAR4 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-09-29 13:41, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 29 Sep 2011 12:42:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>
>>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>>
>>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
>> Powiedz to cukrzykowi :)
>> I podaj przykłady na sobie :)
>> Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru
>
> Ty tu jakieś czary odprawiasz - niby skad cukrzykowi lub komukolwiek innemu
> miałby się wziąć dodatkowy cukier we krwi z/po alkoholu? No chyba że się
> likieru albo piwa czy wina lub słodkiej wódki napijesz, ale to wtedy cukier
> bierze Ci się nie z alkoholu, ale z... cukru! Bo to słodkie napoje.
>
>
>
> www.pompiarze.pl/cukrzyca/co-z-tym-alkoholem-w-cukrzycy/
> Jeżeli masz cukrzycę i bierzesz insulinę albo tabletki, ryzykujesz niskim
> poziomem cukru we krwi kiedy pijesz alkohol. Aby się zabezpieczyć, nigdy
> nie pij na pusty żołądek. Zaplanuj sobie drinka w czasie posiłku albo po
> przekąsce.
>
> W jaki sposób alkohol przyczynia się do prawdopodobieństwa niedocukrzenia?
> To ma wiele wspólnego z Twoją wątrobą.
>
> Zazwyczaj kiedy poziom cukru zaczyna spadać, wątroba wkracza do akcji, tzn.
> zamienia zapasy węglowodanów na glukozę. Następnie przekazuje glukozę do
> krwi, co pomaga uniknąć lub spowalnia reakcję hipoglikemiczną.
>
> Jednak to ulega zmianie w momencie, gdy alkohol znajdzie się w organizmie.
> Alkohol to toksyna. Ciało reaguje na alkohol jak na truciznę. Wątroba chce
> się go szybko pozbyć z krwi. W rzeczywistości wątroba nie jest w stanie
> uwolnić glukozy dopóki nie zajmie się alkoholem. Jeśli cukier we krwi
> spada, bardzo szybko może dojść do głębokiego niedocukrzenia.
>
> I to dlatego wypicie zaledwie dwóch drinków (około 60 ml) na pusty żołądek
> może doprowadzić do bardzo niskiego poziomu cukru we krwi.
>
>
>> i z doświadczenia ci to pisze.
>
> Coś to Twoje doświadczenie zakrawa mi na piwne :->
:)))))))
A piwo to nie alkohol?
Naprawde :)))) Coooś ty :)
To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
A likierum i inne to tys nie alkohol?
Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 22:16:20 - Ikselka
> A piwo to nie alkohol?
> Naprawde :)))) Coooś ty :)
> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
> A likierum i inne to tys nie alkohol?
> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 23:31:48 - sWAR4
> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>
>> A piwo to nie alkohol?
>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>
> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>
To po co odpisujesz? :))))
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-04 02:39:48 - Ikselka
> W dniu 2011-10-03 22:16, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>
>>> A piwo to nie alkohol?
>>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>>
>> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
>> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>>
> To po co odpisujesz? :))))
Oświecam.
Alkohol etylowy (bo o nim mówimy) to taki związek chemiczny.
Natomiast likier, wódka, piwo, wino to NAPOJE nisko/wysoko/alkoholowe.
Większość ww zawiera znaczne ilości cukru - i to on powoduje u Ciebie
hiperglikemię po spożyciu, a nie alkohol.
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-04 16:46:30 - sWAR4
> Dnia Mon, 03 Oct 2011 23:31:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-10-03 22:16, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>
>>>> A piwo to nie alkohol?
>>>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>>>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>>>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>>>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>>>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>>>
>>> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
>>> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>>>
>> To po co odpisujesz? :))))
>
> Oświecam.
> Alkohol etylowy (bo o nim mówimy) to taki związek chemiczny.
> Natomiast likier, wódka, piwo, wino to NAPOJE nisko/wysoko/alkoholowe.
> Większość ww zawiera znaczne ilości cukru - i to on powoduje u Ciebie
> hiperglikemię po spożyciu, a nie alkohol.
Aaaaaaaa... to rozumiem ;)
To jak w aptece kupujesz witaminę C , to prosisz o samą witaminę , ale
bez pastylki , bo to tylko skrobia + dodatki, które się i tak nie
wchłoną i aptekarka patrzy ze zrozumieniem i ci podaje...witaminę C ;)
Kup se cóś na zgage i świeczkę do oświecania własnych ścieżyn
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-04 19:21:22 - Ikselka
> W dniu 2011-10-04 02:39, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 23:31:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-10-03 22:16, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>>
>>>>> A piwo to nie alkohol?
>>>>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>>>>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>>>>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>>>>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>>>>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>>>>
>>>> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
>>>> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>>>>
>>> To po co odpisujesz? :))))
>>
>> Oświecam.
>> Alkohol etylowy (bo o nim mówimy) to taki związek chemiczny.
>> Natomiast likier, wódka, piwo, wino to NAPOJE nisko/wysoko/alkoholowe.
>> Większość ww zawiera znaczne ilości cukru - i to on powoduje u Ciebie
>> hiperglikemię po spożyciu, a nie alkohol.
> Aaaaaaaa... to rozumiem ;)
> To jak w aptece kupujesz witaminę C , to prosisz o samą witaminę , ale
> bez pastylki , bo to tylko skrobia + dodatki, które się i tak nie
> wchłoną i aptekarka patrzy ze zrozumieniem i ci podaje...witaminę C ;)
> Kup se cóś na zgage i świeczkę do oświecania własnych ścieżyn
Głupich nie sieją jak widzę - rzeczywiście sami się rodzą.
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-05 00:09:06 - sWAR4
> Dnia Tue, 04 Oct 2011 16:46:30 +0200, sWAR4 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-10-04 02:39, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 23:31:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-10-03 22:16, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>>>
>>>>>> A piwo to nie alkohol?
>>>>>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>>>>>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>>>>>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>>>>>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>>>>>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>>>>>
>>>>> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
>>>>> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>>>>>
>>>> To po co odpisujesz? :))))
>>>
>>> Oświecam.
>>> Alkohol etylowy (bo o nim mówimy) to taki związek chemiczny.
>>> Natomiast likier, wódka, piwo, wino to NAPOJE nisko/wysoko/alkoholowe.
>>> Większość ww zawiera znaczne ilości cukru - i to on powoduje u Ciebie
>>> hiperglikemię po spożyciu, a nie alkohol.
>> Aaaaaaaa... to rozumiem ;)
>> To jak w aptece kupujesz witaminę C , to prosisz o samą witaminę , ale
>> bez pastylki , bo to tylko skrobia + dodatki, które się i tak nie
>> wchłoną i aptekarka patrzy ze zrozumieniem i ci podaje...witaminę C ;)
>> Kup se cóś na zgage i świeczkę do oświecania własnych ścieżyn
>
> Głupich nie sieją jak widzę - rzeczywiście sami się rodzą.
No właśnie , słuszne wnioski :)
I oświecają innych na siłę ;))))
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-05 14:27:44 - Ikselka
> W dniu 2011-10-04 19:21, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 04 Oct 2011 16:46:30 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-10-04 02:39, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 23:31:48 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-10-03 22:16, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Mon, 03 Oct 2011 17:07:58 +0200, sWAR4 napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> A piwo to nie alkohol?
>>>>>>> Naprawde :)))) Coooś ty :)
>>>>>>> To po kiego grzyba dopieroski po łosiemnastce sprzeeedają :)))) ?
>>>>>>> A likierum i inne to tys nie alkohol?
>>>>>>> Dla ciebie to pewnie tylko spiryt to alkohol, a np. koniak to już tylko
>>>>>>> bimber i pewnikiem też nie alkohol , więc nie do użytku :)))
>>>>>>
>>>>>> No właśnie tak myślałam... Prezentujesz ignorancję tzw z u p e ł n ą.
>>>>>> Nie mamy o czym zatem rozmawiać.
>>>>>>
>>>>> To po co odpisujesz? :))))
>>>>
>>>> Oświecam.
>>>> Alkohol etylowy (bo o nim mówimy) to taki związek chemiczny.
>>>> Natomiast likier, wódka, piwo, wino to NAPOJE nisko/wysoko/alkoholowe.
>>>> Większość ww zawiera znaczne ilości cukru - i to on powoduje u Ciebie
>>>> hiperglikemię po spożyciu, a nie alkohol.
>>> Aaaaaaaa... to rozumiem ;)
>>> To jak w aptece kupujesz witaminę C , to prosisz o samą witaminę , ale
>>> bez pastylki , bo to tylko skrobia + dodatki, które się i tak nie
>>> wchłoną i aptekarka patrzy ze zrozumieniem i ci podaje...witaminę C ;)
>>> Kup se cóś na zgage i świeczkę do oświecania własnych ścieżyn
>>
>> Głupich nie sieją jak widzę - rzeczywiście sami się rodzą.
> No właśnie , słuszne wnioski :)
> I oświecają innych na siłę ;))))
Nauka w zakresie szkoły podstawowej jest obowiązkowa. Zatem dopełniam
obowiązku na Tobie :->
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-01 23:03:10 - Aicha
>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>
>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
> Powiedz to cukrzykowi :)
> I podaj przykłady na sobie :)
> Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru i z doświadczenia ci to pisze.
A jaki alkohol masz na myśli?
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 11:40:57 - Ikselka
> W dniu 2011-10-01 19:30, sWAR4 pisze:
>
>>>> Nie odpowiem ci na temat skóry , ale co do alkoholu , to PODNOSI poziom
>>>> cukru w organizmie, a NIE wypłukuje :)
>>>
>>> Po alkoholu SPADA poziom cukru.
>> Powiedz to cukrzykowi :)
>> I podaj przykłady na sobie :)
>> Bo akurat cukrzykowi podnosi poziom cukru i z doświadczenia ci to pisze.
>
> A jaki alkohol masz na myśli?
Niektórzy określają mianem alkohol wszelkie alkoholowe NAPOJE i
zapominają o ich głównym składniku - cukrze. A potem zasuwają, ze im po
ALKOHOLU cukier szaleje 333-)
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 17:18:40 - Aicha
> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
I kawa - magnez.
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 20:00:31 - Fragile
> W dniu 2011-09-29 12:42, sWAR4 pisze:
>
>> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
>
> I kawa - magnez.
>
Oraz wapń.
Pozdrawiam
M.
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-29 22:12:12 - Ikselka
> W dniu 2011-09-29 12:42, sWAR4 pisze:
>
>> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
>
> I kawa - magnez.
Możesz mi wyjaśnić, co rozumiesz przez wypłukuje magnez?
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-09-30 20:22:54 - Ikselka
> Dnia Thu, 29 Sep 2011 17:18:40 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2011-09-29 12:42, sWAR4 pisze:
>>
>>> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
>>
>> I kawa - magnez.
>
> Możesz mi wyjaśnić, co rozumiesz przez wypłukuje magnez?
Chyba się nie doczekam :-33333
--
XL
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 14:38:20 - Aicha
>>> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
>>
>> I kawa - magnez.
>
> Możesz mi wyjaśnić, co rozumiesz przez wypłukuje magnez?
Zwiększa diurezę. M.in.
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: napuchnięte ręce pod wpływem wody
2011-10-03 22:16:50 - Ikselka
> W dniu 2011-09-29 22:12, Ikselka pisze:
>
>>>> Wypłukiwać , to może kawa - potas.
>>>
>>> I kawa - magnez.
>>
>> Możesz mi wyjaśnić, co rozumiesz przez wypłukuje magnez?
>
> Zwiększa diurezę. M.in.
Coś Ci powiem: diurezę to zwiększa także piwo.
--
XL