Właściwe odżywianie, świadomość składników potraw w naszych jadłospisach, zorientowanie
na zdrową żywność zawładnęły naszym światem. Coraz częściej chcemy być świadomym konsumentem, sprawdzamy etykiety produktów spożywczych, rezygnujemy z niezdrowych i silnie przetworzonych potraw, wybieramy zdrowe i ekologiczne warzywa i owoce. Wraz ze zwiększeniem świadomości odżywiania, bardzo dużo osób, a zwłaszcza kobiet, decyduje się na przyrządzanie lunchy samemu. A najszybszym i najzdrowszym daniem jest oczywiście sałatka. Zwykłe sezonowe warzywa
z kawałkiem kurczaka ugotowanego na parze to wartościowy posiłek, który dostarcza wielu witamin
i wartości odżywczych. Wraz ze swego rodzaju modą na sałatki, powstaje coraz więcej oryginalnych
i wymyślnych przepisów. Coraz popularniejsze staje się także dodawanie nowych składników, jak na przykład owoców, nasion czy orzechów. Jednak zdecydowanie najbardziej zaskakującym elementem sałatki, z którym możemy się spotkać jest serce palmy. Będzie to także najprawdopodobniej najdroższy jej składnik.
Serce palmy jest pozyskiwane z młodego, rosnącego pnia określonych gatunków palm. Jest ono takie drogie, ponieważ zdobywane go w warunkach naturalnych, oznacza ścięcie drzewa. Obecnie, serca palm eksportują Ekwador i Kostaryka. Najwięcej kupuje go Francja i to właśnie tam, możemy spróbować Sałatki Milionerów, której głównym składnikiem jest wspomniana roślina warzywna.
Sałatkę możemy także urozmaicić w tańszy sposób. Wszelkie inspiracje z krajów egzotycznych
lub afrykańskich na pewno będą oryginalnym sposobem na zróżnicowanie składników naszych dań. Jednym z najciekawszych kierunków poszukiwań będzie niewątpliwie Maroko. To Afrykańskie państwo słynie z różnorodności przypraw i specjalnych ich mieszanek. To właśnie z tym krajem związany jest nowy program kulinarny Jenny Morris gotuje - Maroko, emitowany przez stację Polsat Food Network. Można w nim znaleźć wiele inspiracji i przepisów na oryginalne i smaczne dania.
SAŁATKA Z GRILOWANYM BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ
Sałatka
· Oliwa z oliwek
· 4 duże czerwone papryki
· 2 duże bakłażany
· 2 ząbki czosnku
· 30 g prażonych ziaren sezamu
Sos
· 1 mała cytryna, posiekana
· 2 łyżeczki pietruszki, posiekanej
· 2 łyżeczki kolendry, posiekanej
· 1 ząbek czosnku, posiekany
· Sok z 1 cytryny
· 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Pokrój paprykę, usuń gniazdo i nasiona. Pokrój w plasterki bakłażany, posól je i zostaw na 20 minut, następnie wypłucz i wytrzyj do sucha.
2. Podgrzej oliwę z oliwek w garnku, dodaj czosnek i pozwól oliwie nasiąknąć aromatem. Natrzyj paprykę i bakłażany oliwą i połóż na grillu, przewracaj co kilka minut aby uniknąć przypalenia. Kiedy zrobią się delikatne, ułóż na talerzu. Aby usunąć skórę z papryki, przykryj ją folią spożywczą, a para skurczy skórę.
3. Aby przygotować sos, umiesć w słoiku z nakrętką wszystkie składniki oraz pozostały sok z papryki, zakręć i wstrząśnij. Ułóż bakłażany na talerzu, pokrój grillowaną paprykę w paski, polej sosem i posyp ziarnami sezamu.
MAROKAŃSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Sos:
· 1 łyżeczka musztardy Dijon
· 100ml miodu
· 3 ząbki czosnku, zgniecione
· Sok i skórka z 1 cytryny
· 150ml oliwy z oliwek
Na sałatkę:
· ½ szklanki zielonych oliwek
· 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
· 4 cebule dymki, posiekane
· 2 pomidory, pokrojone w paski, bez nasion
· ½ ogórka, cienko pokrojonego
· ½ szklanki prażonych orzeszków Pini
· 1 garść kolendry, posiekanej
· 1 garść natki pietruszki, posiekanej
· Skórka i sok z 1 cytryny
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 2 czerwone ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki
· 2 zwykłe ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1. Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki i odstaw aby nasiąknęły aromatem.
2. Aby przygotować sałatkę, połącz w misce oliwki, cebulę, pomidory, ogórka i orzeszki pini. Polej składniki ½ sosu. Obtocz ziemniaki ziołami, kminkiem, skórką i sokiem z cytryny.
3. Układaj warstwami, poczynając od sałaty, następnie układając ziemniaki, a na nie warzywa. Powtarzaj aż skończą się wszystkie składniki.
4. Polej sosem, podawaj z chrupiacą ciabattą.
Przepis na 4 porcje.
Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.