Zakupy, sprzątanie, zakupy, gotowanie, zakupy, pieczenie i tak aż do Wigilii. Na szczęście, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy wspólnie z bliskimi do świątecznie nakrytego stołu, czas nagle zwalnia. To zaledwie kilka dni, ale jakże bezcennych. Koniec grudnia to okres refleksji, spotkań pełnych ciepła i życzliwości, podczas których celebrujemy chwile. Warto im nadać odpowiednio słodką i rozgrzewającą oprawę.
Piernik last minute
Piernik to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast. Zajadamy się nim tak naprawdę o każdej porze roku. Gdzie tkwi jego sekret? Smaczny piernik, to piernik wilgotny. Aby taki zrobić, nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, wystarczy mieć pod ręką dobry przepis, w którym znajdzie się magiczny, „nawilżający” składnik – powidła śliwkowe. Piernik najczęściej zdobimy polewą czekoladową, ale również lukrem. Bez względu na to, co wybierzemy, musimy zaopatrzyć się w cukier puder, który jest niezbędnym składnikiem zarówno wspomnianych dekoracji, jak i samej masy na ciasto.
Do piernika według naszego przepisu najlepiej wybrać jeden z pudrów z rodziny Cukru Królewskiego: cukier puder 500 g lub cukier puder z okienkiem 400 g, które wyróżniają szczelne, chroniące przed czynnikami zewnętrznymi opakowania zabezpieczone folią. Dodatkowo puder w 400-gramowym opakowaniu zamknięty jest w torebce z okienkiem, dlatego już w sklepie możemy się przekonać o jego sypkości, zaglądając przez nie. Opakowanie to ma także etykietę, którą po otwarciu można zabezpieczyć jego brzeg. Z kolei cukier puder w młynku służy do dekorowania wypieków, deserów i dań na słodko. Można to zrobić w bardzo prosty sposób, gdyż młynek rozdrobni najmniejsze nawet grudki cukru bez konieczności użycia sitka i jest też gwarancją precyzyjnej aplikacji. Delikatna pudrowa pierzynka to wyjątkowa dekoracja na zimowy czas.
W święta rozgrzewa nie tylko Michael Bublé
W takcie bożonarodzeniowych przygotowań chętnie nastrajamy się muzyką. W tym okresie w wielu domach króluje m.in. Frank Sinatra, Nat King Cole, a w ostatnich latach absolutny prym wiedzie spadkobierca talentu legendarnego Franka – Michael Bublé. Do rozgrzewającego bożonarodzeniową atmosferę zestawu obok piernika i płyty wymienionego artysty, warto jednak dodać również jakiś aromatyczny napój. Gdy za oknem mróz, nic nie sprawi nam większej przyjemności niż kubek świątecznej herbaty. Wystarczy tradycyjna czarna, gdyż sedno tkwi w dodatkach takich jak: goździki, plastry pomarańczy, laska wanilii czy kilka cienkich plasterków imbiru. Warto posłodzić taką herbatę cukrem trzcinowym, słynącym z niezwykłych walorów smakowo-zapachowych, które zawdzięcza on naturalnej zawartości melasy.
Bez względu na to, czy używamy cukru regularnie, czy jedynie do wybranych napojów, dań i wypieków, warto wybrać te w zabezpieczonych folią torebkach, czyli cukier trzcinowy 500 g lub cukier trzcinowy z okienkiem 400 g Cukier Królewski. Oba opakowania są bardzo szczelne, co ułatwia przechowywanie i zachowanie jak najdłużej wysokiej jakości produktu. Opakowanie z okienkiem ma dodatkowo, podobnie jak w przypadku pudru, wygodną etykietę, którą można zakleić jego brzeg.
Wypróbuj nasz przepis na piernik:
Szybki piernik
(Łatwy, czas przygotowania: 1,5 godz.)
Składniki :
100 g cukru pudru Cukier Królewski
330 g maki pszennej
30 g cukru waniliowego
20 g przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych
100 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1/2 szklanki sparzonych rodzynek
3 jajka
Polewa:
2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
4 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Dekoracja:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut - 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia. Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu, a na koniec oprószyć cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.