Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-07-30

A A A POLEĆ DRUKUJ

Niebiańska tarta z malinami

Szukasz inspiracji, jak w szybki lecz efektowny sposób podać owoce sezonowe? Pomyśl o tarcie, która jak żaden inny wypiek pozwala na kulinarne eksperymenty. Sięgnij po sprawdzony przepis, maliny, porzeczki lub jagody i wyczaruj przepyszny deser.

Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.

Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni. 

Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości, na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni ładne pokrojenie wypieku na porcje.

O jednym trzeba zawsze pamiętać. Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć jeden sprawdzony przepis, by co weekend serwować bliskim różne owocowe wariacje ulubionego deseru. Uniwersalny przepis na niebiańską tartę z malinami polecamy poniżej. Wypróbuj go i sama zdecyduj, z jakimi owocami podasz tartę następnym razem.

Niebiańska tarta z malinami

Ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru

125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem

1 łyżka wody

Nadzienie:

350 g tłustego twarogu

4 łyżki śmietanki kremówki

3 jajka

125 g cukru

500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.

Nagrzej piekarnik do 190˚C.

Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.

Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.

Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.

Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.

 Więcej inspirujących przepisów na www.wypiekiudane.pl





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS