Koktajl i przekąska muszą harmonizować smakiem, czyli np. do delikatnych koktajli dobieramy delikatne przekąski. Koktajl o wyższej zawartości alkoholu doskonale komponuje się z przekąską o większej zawartości tłuszczu i kwaśnych składników.
Kluczem gwarantującym sukces jest użycie w obu przypadkach wspólnego elementu, np. ogórka. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby ilość składników zarówno w koktajlu, jaki i daniu była zbliżona.
Komponując zestaw koktajl + przekąska
warto pamiętać, jakie smaki się równoważą:
• cierpki równoważą: tłusty, słodki
• słodki równoważą: słony, kwaśny, cierpki, gorzki
• kwaśny równoważą: słodki, gorzki
• gorzki równoważą: tłusty, słodki
A czym w praktyce kierować się, łącząc ze sobą pozornie niepasujące smaki?
Podpowiedź podsunęła nam sama natura, oferując nam gamę kolorów, którymi możemy się kierować.
KOLOR
Kolor zielony/ limonkowy
SMAK FV
Finlandia® Lime Vodka
DODATKI do drinka
Limonka, Awokado, Jabłko, Kiwi, Gruszka, Agrest, Truskawka, Malina, Czerwona papryka (np.Tabasco), Czerwona porzeczka
Świeże zioła (Mięta, Bazylia, Rozmaryn, Tymianek, Kolendra, Rukola)
PRZEKĄSKI
Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem midowo-koperkowym.
Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico
Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie z rukolą
KOLOR
Kolor czerwony
Finlandia® Redberry Vodka
Finlandia® Cranberry Vodka
Kolor zielony – czerwony występują vis a vis na palecie kolorów, dzięki temu łączą się tutaj te same składniki, które łączyły się w przypadku Finlandia® Lime Vodka
Liść szpinaku podawany z truskawką oraz czerwonym pieprzem
Ser pleśniowy (np. Lazur) podawany z suszoną żurawiną i migdałami
Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej czekolady
KOLOR
Kolor pomarańczowy/ różowy
SMAK FV
Finlandia® Grapefruit Vodka
DODATKI do drinka
Zielony ogórek, Zielona herbata, Rozmaryn, Cytryna, Limonka, Truskawka, Róża
PRZEKĄSKI
Konfitura różana podawana na kruchym pieczywie wraz z imbirem marynowanym
Panna Cotta z zieloną herbatą
Smażone krewetki na maśle z pietruszką i czosnkiem
KOLOR
Kolor zielony / żółtawy / czerwony
SMAK FV
Finlandia® Mango Vodka
DODATKI do drinka
Pomarańcz, Marakuja, Kumkwat, Kokos, Ananas, Limonka, Kolendra, Tamaryndowiec, Mięta, Trawa Cytrynowa, Kardamon, Syrop z bzu
PRZEKĄSKI
Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka
Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli
Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki
KOLOR
Kolor jagodowy / ciemny fiolet
SMAK FV
Finlandia® Blackcurrant Vodka
DODATKI do drinka
Cytryna, Limonka, Ananas, Kokos, Fiołek, Lawenda, Jałowiec, Ocet balsamiczny, Śliwka, Pieprz, Cynamon, Goździk, Jeżyna, Borówka, Ciemne winogrono
PRZEKĄSKI
Sernik z dodatkiem wanilii
Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki
Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem
KOLOR
Kolor brązowy
SMAK FV
Finlandia® Spices Vodka
DODATKI do drinka
Chilli, Imbir, Trawa cytrynowa, Liście kafiru, Limonka, Cytryna, Pomarańcz, Mango, Brzoskwinia, Karmel, Czekolada, Goździk, Cynamon, Ziele angielskie, Wanilia, Kawa, Angostura, Herbata Assam, Herbata Earl Grey
PRZEKĄSKI
Krewetki z miodem i imbirem
Śledzie korzenne
w marynacie z ziela angielskiego, cynamonu i goździków
Creme Brulee
Materiał powstał we współpracy
Pure Bar & Concept Store Pies Czy Suka i FINLANDIA® VODKA .
Żyj niezwyczajnie. Pij odpowiedzialnie.
www.pijodpowiedzialnie.pl www.pureice.pl
©2013 Finlandia® Vodka Worldwide Ltd., Helsinki, Finland. Finlandia® Vodka.