SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Polscy naukowcy proponują ekologiczne sztućce. Rozpadną się na śmietniku po trzech miesiącach

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali nowy typ jednorazowych sztućców zbudowanych z materiału opartego na kukurydzy i mące ziemniaczanej. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest produkowanie biodegradowalnych widelców czy łyżek, których czas rozkładu jest obliczony na około 3 miesiące.

Ekologiczne sztućce powstały w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Pracujący tam naukowcy połączyli obecny już na rynku polilaktyd (PLA) z nowymi komponentami stworzonymi na bazie kukurydzy i mąki ziemniaczanej.

W rezultacie uzyskano materiał termoplastyczny, który można wykorzystać m.in. do produkcji jednorazowych sztućców oferowanych np. w restauracjach typu fast food.

Wyprodukowane w nowej technologii widelce, noże czy łyżki w przeciwieństwie do stosowanych dzisiaj powszechnie sztućców wykonanych z plastiku mogą być wyrzucane do śmieci bez obaw o konsekwencji dla środowiska. Według zapowiedzi bowiem takie elementy ulegają całkowitemu rozkładowi w ciągu 3 miesięcy.

- Stworzyliśmy skrobię termoplastyczną ziemniaczaną przetwarzaną fizycznie. Można ją wykorzystać np. do produkcji kapsułek z kontrolowanym uwalnianiem leków. Ale w połączeniu z obecnym już na rynku polilaktydem (PLA) można wykonywać różne biodegradowalne i kompostowalne wyroby. Opatentowaliśmy już szereg kompozycji, zaczęliśmy od sztućców - podkreśla prof. dr hab. inż. Helena Janik z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

- To wszystko jest polimerem, tylko są polimery ropopochodne tak jak polistyren, z czego obecnie są produkowane sztućce polistyrenowe białe. Natomiast nowa era polimerów jest z surowców odnawialnych. To też jest polimer i właściwie według definicji obecnej dyrektywy unijnej to również są tworzywa sztuczne. Trzeba jednak odróżnić tworzywa sztuczne ropopochodne, niebiodegradowalne od tworzyw nowej generacji – biodegradowalnych, kompostowalnych, pochodzenia roślinnego - dodaje Janik.

Twórcy nowego materiału zaznaczają, że wytwarzane z niego sztućce są tańsze o ok. 15 proc. w produkcji od plastikowych odpowiedników, w przyszłości zaś opracowana technologia może służyć także do wytwarzania innych biodegradowalnych przedmiotów codziennego użytku, takich jak talerze czy kubki.

Na razie nie wiadomo dokładnie kiedy produkty oparte na opracowanym przez gdańskich naukowców materiale trafią szeroko na rynek.

Według informacji dostarczanych przez media są już producenci zainteresowani wykorzystaniem nowej technologii.

To jednak tylko początek, bo na bazie termoplastycznej skrobi ziemniaczanej stworzyć można znacznie więcej przedmiotów, także codziennego użytku. W połączeniu z biopolimerem polilaktydu tworzą wytrzymały komponent, przy okazji znacznie bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury niż zwykły plastik.

- Termoplastyczność polega na tym, że pod wpływem temperatury mięknie i można przetwarzać w wysokiej temperaturze. To prośrodowiskowe przetwórstwo tworzyw sztucznych, gdzie temperatura wynosi ok. 200 stopni. Oszczędności energetyczne rzucają się już na pierwszy rzut oka. Po wytworzeniu i przetworzeniu w temperaturze wyższej, produkt stygnie i z powrotem wraca do pierwotnej postaci, czyli ciała stałego - tłumaczy prof. Helena Janik.

Walka z plastikiem

W ostatnich miesiącach wiele firm wprowadziło różne ograniczeni dotyczące wszelkiego rodzaju plastikowych produktów.
Sklepy Biedronka od początku kwietnia sprzedają ekotorby, a sieć zapowiedziała, że ograniczy plastik w produktach marki własnej, m.in. w kosmetykach, środkach czystości.

Kaufland zrezygnował z korzystania z wody mineralnej w plastikowych butelkach – zastąpiono ją dystrybutorami do filtrowania wody.

Z plastikowych opakowań rezygnuje też Samsung.

Niektóre firmy z kolei zadeklarowały z kolei, że stosowane przez nich opakowania będą w niedługim czasie całkowicie nadawać się do recyklingu. Zobowiązały się do tego m.in. Henkel czy Żywiec Zdrój.

Pod koniec marca br. Parlament Europejski zatwierdził wprowadzenie do 2021 roku zakazu sprzedaży wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych.

Dołącz do dyskusji: Polscy naukowcy proponują ekologiczne sztućce. Rozpadną się na śmietniku po trzech miesiącach

2 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
qwerty
To teraz sztućce będa miały date ważności czy jakoś tak?
0 0
odpowiedź
User
Sonia
Już w 80 lat tamu w Niemczech próbowano produkować mydło, grzebienie czy łyżki do butów ze szczątków ludzi.
0 0
odpowiedź