Ruszył kulinarno-detektywistyczny program TVP2. Powódź przesunęła jego premierę
W niedzielę 6 października TVP2 pokazała nowy format „Górna półka smaku”, który łączy w sobie elementy programu kulinarnego i powieści detektywistycznej. Nową produkcję Dwójki, promującą Dolny Śląsk, współtworzą szef kuchni Orson Hejnowicz oraz pisarz Marek Krajewski.
“Górna półka smaku” to jedna z jesiennych nowości TVP, która pierwotnie miała zadebiutować na antenie TVP2 pod koniec września. Z uwagi na sytuację powodziową w kraju, start programu realizowanego i promującego region dolnośląski, przełożono na 6 października.
Jak czytamy w opisie “Górnej półki smaku" jest to “program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu”.
Czytaj także: Program Macieja Orłosia zadebiutuje w TVP później
Program, którego reżyserem jest Michał Czerwonka, realizowany jest metodą filmową. Na ekranie widzimy kucharza Orsona Hejnowicza, który zajmie się nie tylko przyrządzaniem potraw, ale będzie też odwiedzał z kamerą lokalnych producentów żywności, odkrywał przed widzami tradycje i przepisy z regionu Dolnego Śląska.
Za Hejnowiczem podąża Marek Krajewski związany z Wrocławiem autor bestsellerowych kryminałów, który jednocześnie pełni rolę lektora w programie. Finałem każdego odcinka będzie wspólne biesiadowanie.
“Górna półka smaku” jest emitowana w niedziele w popołudniowym paśmie Dwójki o godz. 17:15, począwszy od 6 października.
Dołącz do dyskusji: Ruszył kulinarno-detektywistyczny program TVP2. Powódź przesunęła jego premierę
Tam się coś działo, a nie jakaś pierdząca papka.