Burger King sprzedaje wołowinę "lepszą dla planety"
Sieć fastfoodów Burger King rozpoczyna pilotaż menu, w którym wołowina pozyskiwana jest z ekologicznych hodowli.
Eksperymentalne menu Burger Kinga serwowane jest na razie w pięciu amerykańskich miastach. Mięso do burgerów pozyskano z hodowli, w których krowy emitują do atmosfery o 30 proc. mniej metanu.
Zdaniem naukowców, którzy opracowali ten ekologiczny plan żywienia zwierząt, kluczową rolę ma odgrywać w nim trawa cytrynowa.
Wołowina "better-for-the-planet" będzie na razie sprzedawana testowo w wybranych lokalach Burger Kinga. - Skoro jesteśmy częścią problemu, pracujemy nad tym, by być częścią jego rozwiązania - napisali w oświadczeniu przedstawiciele sieci.
Burger Kinga ma na świecie ponad 15 tys. lokali, z czego prawie połowa znajduje się w USA.
Dołącz do dyskusji: Burger King sprzedaje wołowinę "lepszą dla planety"