W polskiej kuchni


wtorek 15/01/2019
14

W polskiej kuchni politycznej tymczasem nerwowa krzątanina. Nie wiadomo bowiem w tej chwili, czy dania przygotowane na wyborczy stół nie trzeba będzie szykować już, bo krąży plotka o przyspieszonych wyborach.

A co ewentualnie na tym stole mamy zobaczyć? Przede wszystkim poprzedni hit, czyli pieczoną kaczkę z jabłkami. Danie wydawało się poprzednio tak apetyczne, że skusiła się na nie większość. Jednak z czasem chrupiąca skórka straciła jędrność, pieczone jabłka w postaci 500+ i obniżony wiek przejścia na emerytury skonsumowane i strawione.

Co gorsza, zaraz na początku zaczęto poprawiać smak kaczki i danie zostało mocno przesolone, a zaczęło się to od demontażu Trybunału Konstytucyjnego, co wywołało od razu sprzeciwy i protesty. Dalsze przyprawianie i pieprzenie tylko pogarszało sytuację. Ktoś zatem wpadł na pomysł, aby smak poprawić przez podlanie sosem narodowym. Zaczęło się zatem dorzucanie grzybów, w tym kompletnie niejadalnych, które po obgotowaniu wprawdzie przestały truć, ale zdecydowanie pogorszyły smak sosu. Co gorsza, sos zaczął zgrzytać między zębami, bo wiadomo w grzybach czasem piasek się trafi – a to jakiś Misiewicz, a to Andruszkiewicz. W dodatku, cichcem niektórzy zaczęli sobie do tego sosu dodawać drogocenne trufle, a, gdy wyszło to na jaw, do dziś nie chcą się przyznać, ile one kosztowały.

Kaczka zatem dziś nie prezentuje się zachęcająco, w dodatku tu i ówdzie już porządnie nadgryziona przez łakomych uczestników biesiady.

Drugie danie główne jeszcze pływa w basenie, bo to ryba, chociaż niektórzy kręcą nosem, że już stara i nieświeża, na dodatek – żarłoczna, bo żywi się mniejszymi płotkami. Niektórym nie podoba się jej łeb i mówią, żeby go uciąć i na półmisku zastąpić go np. różyczką zielonego brokuła. Ryba grillowana przez krytyków ma zostać ugarnirowana gotowaną, Nowoczesną marchewką i posypana zieloną natką urodziwej pietruszki Barbary. Półmisek ma być również ugarnirowany wianuszkiem zielonych warzyw prosto z rolniczych pól. Myśli się też i o innych dodatkach.

Tymczasem ludzie, którzy nie lubią zbyt słonych potraw, wylegli masowo na ulice i zaczęli warzyć sobie sami zupę w ogromnym kotle. Zupa była pożywna i smaczna, toteż do kotła zbiegały się tysiące chętnych. Potem jednak zaczęła się szerzyć plotka, że kucharz, który idzie z pieniędzmi na na rynek po produkty, sam po cichu, odlicza sobie koszykowe za fatygę. No, a później, nie wiadomo: przypadkowo czy naumyślnie ktoś w garnek kopnął i zupa się rozlała. Część zupy uratowano, część przelano do garnka z napisem Odnowa, pozostali zaczęli gotować sobie zupki wg nowych receptur w swoich kociołkach. Kucharza przegnano, zatrudniono nowego, ale, że był już starszy i schorowany przy kotle stanęli młodsi, ale ich zupa była coraz mniej smaczna i amatorów na nią ubywało. W tej sytuacji pewien technolog żywności wpadł na pomysł, aby te wszystkie zupy przelać do nowego garnka o nazwie KORD. Pierwsza próba nie wyszła, spróbowano drugi raz 7 stycznia. Niestety, ogień pod zupą rozpalił się zbyt duży, zaczęły bulgotać niektóre twarde warzywa, zupa zaczęła kipieć i zaczęło pachnieć spalenizną. Technolog się obraził, bo odsunięto go od garnka mówiąc mu, że się na tym nie zna, bo z niego tylko piekarz-cukiernik. Co więcej twarde warzywa stwierdziły, że to one będą organizować referenda oraz komitety i będą decydować jakie składniki wejdą w skład menu w karcie dań…

Tymczasem na stole będziemy mieć jeszcze słodkie ciacho, ale chyba nawet zbyt słodkie nawet dla mnie, która jestem łakoma na słodycze.

A na końcu stołu zapewne znajdzie się kawałek razowca dla tych co lubią kontestować i gustują w spartańskim trybie życia.

I tylko pytanie: ile ludzi ruszy do tego stołu, aby przy nim się pożywić? Może wybiorą swoje własne skromne posiłki? Jedno jest pewne. Wszyscy zapłacimy za produkty na tym stole oraz prąd i gaz potrzebny do ich przyrządzenia.

P.S.

Ten tekst pisałam  do tygodnika w piątek. Trudno było przewidzieć, nawet wróżce to, co wydarzy się w niedzielę, dlatego proszę o darowanie mi tego żartobliwego tonu.

 


Komentarze 14 Dodaj komentarz

 
  1. Is Polish cuisine taking into consideration a basic part of United State of America society such as Mexican or Italian cuisines? Actually I have to Write My Dissertation UK where I have to write about traditional Polish cuisine can I share this blog url?

       Odpowiedz
    1
    1
  2. With our expert thesis editing services, you can expect chapter by chapter consultancy. Our expert teams can assist you in Ph.D. thesis editing and that too at a very affordable cost. A doctoral thesis is nothing like undergrad research and requires expert knowledge to provide editing services. Manuscript Editing Services can proudly offer you that expertize.

       Odpowiedz
    0
    0
  3. Are you grappling with Macroeconomics Assignment Help? Get online Macroeconomics Assignment Help from allhomeworkhelp.com 24*7 Chat Assistance, we think how to save your expensive time so adopt them and get help and save your time.

       Odpowiedz
    0
    0

Odpowiedz na „Sarah TaylorAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


osiem × = 32

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Moje najnowsze wpisy

 

Brytole

wtorek 11/02/2020
2

31 stycznia Brytyjczycy wypisali się z Unii Europejskiej. I właściwie to nie powinnam o nich pisać, bo nie jestem ekspertem od spraw międzynarodowych, a brytyjskich…


Moda na nostalgię

wtorek 04/02/2020
2

Na dworze zima szara, ciemna i smutna, w polityce branie się za łby i słowa, które już dawno przestały być eleganckie, a tu jeszcze ze…


Raj na ziemi

wtorek 28/01/2020
4

Obejrzałam w ubiegłym tygodniu dokumentalny film : “Gauguin na Tahiti. Raj utracony” i zaczęłam się zastanawiać czy istnieje takie miejsce na ziemi na ziemi, gdzie…


Kasta w todze

poniedziałek 20/01/2020
2

Do pisania o togach czuję się upoważniona, chociaż teraz jestem tylko zwykłą felietonistką. Po pierwsze mam takie samo wykształcenie jak sam Minister Sprawiedliwości, a doświadczenie,…


Nie cierpię niedziel

wtorek 14/01/2020
17

Wprawdzie feeria bożonarodzeniowych i noworocznych świąt za nami, ale ciągle ona odbija mi się czkawką i chcę o niej napisać parę słów. A skłoniły mnie…


Oskarżam...

wtorek 07/01/2020
10

Oskarżam… ...tak zaczął swój słynny tekst pisarz Emil Zola zwracając się w liście otwartym do prezydenta Republiki Francuskiej 13 stycznia 1898 r. zamieszczonym w paryskim…


Szczerze o Tusku

poniedziałek 30/12/2019
190

Szczerze? To już poczułam się zmęczona po przeczytaniu niecałych 100 stron dzienników Donalda Tuska pod tym właśnie tytułem. Okazało się bowiem, że codzienna praca przewodniczącego…


Ach, ten Nobel

wtorek 17/12/2019
4

Są na tym świecie nagrody, a mam tu na myśli różne dyplomy, medale i statuetki, o których zdobyciu marzą miliony ludzi i wydają się być…


Basie i Barbórki

środa 11/12/2019
162

Lubię Basie. W czasach mojego dzieciństwa to było jedno z najbardziej popularnych imion. Na imię Basia miała nawet moja największa i najbardziej elegancka lala z…


Parady

wtorek 19/11/2019
636

- Nie, nie pójdziesz na Paradę Niepodległości – zakazuję Ci – krzyknęła parę dni temu, moja córka do mnie, czyli do swojej matki. Jak ci…